Med färg ger man det nybyggda huset sin slutgiltiga prägel. Vilken färg vi väljer till fasaden har faktiskt enormt stor betydelse för hur huset uppfattas. Fel färgval kan göra att ett hus ser skrikigt eller felproportionerat ut, medan rätt nyans verkligen kan förhöja arkitekturen. Därför är det viktigt att man gör sitt färgval noga.
Iaktta din omgivning
När man börjar tänka på husfärg är det bäst att utgå från verkligheten. Med det menar vi helt enkelt att det är bättre att befinna sig i det område huset byggs i än att sitta hemma i soffan och bläddra i broschyrer. Hur är grannhusen målade? Finns det någon färg som är vanligare än andra? Kanske är det till och med så att de allra flesta hus är målade i samma färg? Att det är så betyder naturligtvis inte att du är tvungen att måla ditt hus i samma färg, men det kan vara en bra indikator och du bör åtminstone välja en färg som inte sticker av för mycket mot omgivningen eller helt enkelt skär sig mot de andra husen.
Kan man måla fasaden i vilken färg man vill?
Ibland har kommunen en detaljplan för området och i den kan det finnas regleringar kring vilka färger som får användas till husen. Men finns det inte reglerat så är det ganska generösa regler vad gäller färgsättning. Innan du målar huset lila eller knallrosa är det dock ändå en bra idé att kontakta kommunen och höra dig för. Om du planerar en färg på huset som kommer att påverka området och antagligen reta upp dina grannar bör du kanske låta dig övertalas att låta bli. Ett hus i en helt ”färgblind” kulör uppfattas ofta som fult eller till och med komiskt och det kanske är en lite onödig effekt av ett husbygge som man ägnat mycket tid och arbete på.
Finkalibrering
Det kan vara svårt att helt hitta den rätta nyansen på färgen, den kulör som ser ut på ett visst sätt på färgprovet ter sig nämligen väldigt annorlunda ut uppmålad på en hel fasad. Detta beror dels på att färger blir klarare och starkare på stora ytor än på små, dels på att dagsljuset är så många gånger starkare än vårt vanliga inomhusljus. Därför bör man alltid välja en färg som ser smutsigare och gråare, mer modest ut, än den man kanske först faller för. Bra fasadfärger är ofta uppbrutna med gult eller grått, eftersom det är färger som återfinns naturligt i naturen.
Dessutom ska man alltid provmåla en liten bit av fasaden, någon kvadratmeter åtminstone, i färgen man tänkt sig. Måla gärna några olika närbesläktade nyanser bredvid också. Resultatet kommer antagligen att förvåna dig.
Fråga om råd
Innan du gör ditt slutgiltiga val, rådfråga gärna en expert, till exempel en målare eller en arkitekt. Det är svårt att veta resultatet på förhand men en erfaren målare eller arkitekt har gått igenom processen med färgval hundratals gånger innan och kan delge dig sina tankar. Det är ofta bättre att välja en lite ”tråkigare” färg än man först kanske tänkt sig. Ett hus blir vackert genom en kombination av färgvalet, omgivningen, dagsljuset och husets struktur, inte av en knallig nyans.
Andra inlägg
- Rostskydda metall utomhus
- Måla kök | Tips om köksmålning
- Så renoverar du dina golvlister
- Ta bort färg med varmluftspistol
- Hur länge räcker målarfärg och hur mycket färg behövs?
- Energisnåla infravärmare till altanen
- Blanda egen linoljefärg
- Puts eller målad träfasad | Fasadmålning Stockholm
- Sätta upp vävtapeter – en guide
- Moderna färger till sovrummet