När det gäller energisnåla infravärmare till altanen finns det flera alternativ att överväga. Infravärmare har blivit ett populärt val för att värma upp utomhusutrymmen som altaner och terrasser. De är kända för sin effektivitet och förmåga att leverera direkt värme till människor och objekt, snarare än att värma upp luften.
Undvik billiga lösningar med långvågsteknik
Infravärmare baserade på äldre långvågsteknik kan vara mycket energikrävande och resultera i höga elräkningar. Större delen av den energi de använder går bort direkt i luften. Bara 40% till 50% av energin faktiskt omvandlas till värme, eftersom det mesta av den används för att värma upp luften runt omkring själva infravärmaren istället för de människor som sitter på altanen.
Kortvågsteknik - satsa på en kvalitativ infravärme
Ny teknik gör det möjligt att generera kortvågig infraröd (IR) strålning, som fungerar annorlunda jämfört med långvågig strålning. Genom att använda kortvågig strålning värmer man upp mer än bara luften. Detta ökar energieffektiviteten till 93-95%, jämfört med 50% av den äldre tekniken.
Så fort en kortvågs-infravärmare startas, träffar dess elektromagnetiska vågor alla ytor, material och människor. Det liknar hur solvärme fungerar, vilket är både mer effektivt och behagligt.
En stor fördel med kortvågstekniken är att värmen blir omedelbar. Detta är särskilt fördelaktigt om du vill ha en infravärmare på en uteplats eller terrass utan tak. Oavsett om det är vindstilla eller blåser utomhus, kommer strålningen att värma upp de som befinner sig på uteplatsen.
Ta vara på din infravärme
Om du köper en infravärme av bättre kvalitet är de ofta bättre rustade mot väder och vind. Det betyder dock inte att man helt kan undvika att ta hand om dem. Nedan följer några tips på hur du kan ta hand om din infravärme.
Rengöring
Håll din infravärmare ren genom att torka av den med en mjuk trasa. Använd inte starka kemikalier eller slipande rengöringsmedel som kan skada apparaten.
Kontrollera kablar och anslutningar
Kontrollera regelbundet att alla kablar och anslutningar är intakta och säkra. Om du märker något fel, kontakta en professionell för att reparera eller byta ut skadade delar.
Förvara på rätt sätt
Om du inte använder din infravärmare under en längre period, exempelvis under de kallaste vintermånaderna, kan du montera ner den eller ställa in den på en torr och säker plats. Detta hjälper till att förlänga livslängden och förhindrar potentiella skador.
Försiktighet vid användning
Se till att infravärmaren inte överhettas. Avstå från att täcka över den när den används och se till att den alltid är placerad på ett säkert avstånd från brännbara material.
Följ tillverkarens instruktioner
Varje modell av infravärmare har unika specifikationer och underhållsinstruktioner. Säkerställ att du alltid följer tillverkarens råd och rekommendationer för bästa möjliga prestanda och hållbarhet.
Stående, hängande eller väggmonterad infravärme?
De utförande som infravärme oftast kommer i är hängande, stående eller väggmonterade. Vilken ska du då välja? Nedan går vi igenom några för och nackdelar med varje typ.
Väggmonterad
Har du inte något annat utrymme där du vill ha infravärmen, kan väggmontering vara ett bra val. Är de kraftfulla kan det krävas att en elektriker är inblandad i installationen. Dock behöver inte alla väggmonterade infravärmare en professionell installation. Om modellen kommer med en egen plugg, kan du själv fästa den på väggen.
En stor fördel med väggmonterade infravärmare är att de inte är i vägen och det finns ingen risk att någon snubblar över dem. Om du har små barn kan en väggmonterad infravärmare vara ett bättre alternativ.
Hängande
Hängande infravärmare, som liknar taklampor, är inte så vanliga. För att de ska fungera effektivt behöver de vara upphängda på en viss höjd för att strålarna ska spridas ordentligt. Många uterum har dock för lågt tak för att detta ska fungera bra, även om det varierar beroende på vilken infravärmare du köper. Så om du funderar på att skaffa en hängande infravärmare, kolla noga upp vilken minimihöjd som krävs. En infravärmare monterad i taket kan vara praktisk eftersom den inte tar upp något utrymme.
Stående
Golvstående infravärmare har vuxit i popularitet. Med ett robust stativ kan du välja var infravärmaren ska placeras. Det gör det enklare att flytta runt den och rikta värmen där du vill ha den, oavsett om du sitter själv eller har gäster.
En golvmodell ger dig också frihet att använda infravärmaren på olika platser i trädgården, eller om du har flera uteplatser. Dessa är också bra att använda i förtält till husvagnar och husbilar. En annan stor fördel är möjligheten att lätt kunna plocka undan infravärmaren när den inte används, eller när det är dags att förbereda för vintern.
Andra inlägg
- Rostskydda metall utomhus
- Måla kök | Tips om köksmålning
- Så renoverar du dina golvlister
- Ta bort färg med varmluftspistol
- Hur länge räcker målarfärg och hur mycket färg behövs?
- Blanda egen linoljefärg
- Puts eller målad träfasad | Fasadmålning Stockholm
- Sätta upp vävtapeter – en guide
- Moderna färger till sovrummet