Målare Stockholm logotyp

Målare Stockholm

Vad drömmer du om att få fixat? | 08-121 464 00

Väggmålning Stockholm - tips på hur du ska måla väggar

Måla väggar på bästa vis. I denna guide till väggmålning går vi igenom hela processen, från de viktiga förberedelserna till slutresultatet.

Våga måla dina väggar

Det finns en väldigt positiv detalj med målning och i synnerhet målning av väggarna – man ser direkt en förändring. Att måla om hemma är det absolut enklaste, effektivaste och det mest prisvärda sättet att förändra och att därmed lyfta sin bostad. Alla tröttnar någon gång på hur man bor – men skulle man göra större ingrepp i bostaden bara för att man tröttnat; ja, då skulle kostnaderna skena iväg ganska rejält.

Dock: att måla om väggarna är inte fullt lika enkelt som många gör gällande., Det kräver lite förkunskaper, det kräver rätt verktyg och – framförallt – så kräver det att man har tid och tålamod. Att måla om väggarna med stress inblandat är ingen god idé. Det finns ingen anledning att jobba mot klockan då du ska måla om hemma – gör du det så kommer du, nästan utan tvivel, att misslyckas. 

Känner du att du ändå behöver professionell hjälp med din väggmålning? Kontakta oss så hjälper vi dig till ett perfekt resultat!


Väggmålning – förberedd innan

Om vi skulle peka på det absolut vanligaste felet som privatpersoner gör då de ska måla så handlar det sällan om att färgen appliceras på ett felaktigt sätt. Nej, det handlar om den bristande förberedelsen. Grundjobbet avgör slutresultatet, så enkelt är det. Vi tänkte rada upp några punkter som ger dig bäst förutsättningar för att lyckas.

  • Börja med att spackla väggen. Var noggrann. Skruva även bort eventuella vägguttag och – se till att huvudströmbrytaren är avstängd.

  • Då spacklet har torkat så kan du slipa ned det med fint sandpapper.

  • Se till att tvätta väggen rent. Här kan du antingen köpa speciell väggrengöring i din färghandel eller använda ett starkt rengöringsmedel. Använd varmt vatten och se till att gå igenom väggarna – minst – två gånger. Byt vatten ofta!

  • Täck lister, golv och andra ytor där färgen riskerar att hamna. Var noggrann med detta; man spiller alltid mer än vad man tror och vid exempelvis lister så kan ett färgstänk förfula hela målerijobbet och få detta att se ganska slarvigt ut.

Lär dig måla väggar 

Hur målar man en vägg?

  • Vårt tips är att du börjar med penseln kring de områden där du inte kommer åt med rollern. Börjar du vid lister och vid andra ytor som kräver lite extra mycket omsorg medan du är på hugget – ja, då kommer du heller – förhoppningsvis – inte att slarva.

  • Investera i en elementroller för att komma åt bakom elementen.

  • Börja rolla väggarna . För att få samma struktur överallt så rolla nära kanterna – börja inte sväva iväg och rolla olika mönster etc.

Tänk alltid på detta:

  • Som alltid vid målning: Läs på burken om färgens egenskaper och torktid och se till att följa anvisningarna.

  • Skulle du vara osäker på om du valt rätt färg – börja med att måla den på en större brädbit och håll denna mot väggen. Det ger en bättre bild än vad de små färgtesterna i färgbutiken gör.

  • Använd ett munskydd då du slipar så att inte giftiga partiklar från spacklet hamnar i dina lungor.

  • Färgrester och annat spill ska lämnas på en återvinningsstation. Häll inte ut sådant i avloppen.

  • Välj lite dyrare produkter. Bra penslar ch bra rollers är en förutsättning för att lyckas. Här bör du gå upp en prisklass och inte välja de absolut billigaste varianterna som finns i butiken. Fråga gärna om råd.

Hur man målar en vägg – sammanfattning

Ett målarjobb kommer aldrig helt gratis – naturligtvis så kostar det pengar att köpa färg, penslar, rollers och andra saker som behövs; och naturligtvis säger vi inte att man ska måla om varje månad eller år. Vi säger bara att det finns ett stort värde i att välja att måla om sina väggar om det är så att man tröttnat på hur det ser ut hemma.

Det största fel som man gör som privatperson handlar om att man vill komma igång med målningen så fort som möjligt. Man vi snabbt se ett färdigt resultat. Det troliga vid ett sådant tillvägagångssätt är att det färdiga resultatet blir ganska dåligt och undermåligt. Dels så stressar man och dels så fuskar man med det viktiga grundarbetet.

Om vi skulle jämföra hur vi jobbar med hur dus om lekman gör det så skulle vi lägga ungefär tre fjärdedelar av tiden på att spackla, slipa, maskera och tvätta väggen. En fjärdedel skulle gå till själva målningen. Du däremot – du skulle förmodligen göra precis tvärtom. Att måla en vägg är inga problem – om man bara inser att det tar lite längre tid än vad man föreställt sig; en tid som nästan uteslutande läggs på grundarbetet.

Vi är experter på måleri och relaterade byggtjänster!



5 Oct 2017